Home

Fotoboek

Voor/na

Gezondheid

Voeding

Gastenboek

Contact

Info


 


Onderwerp van de maand september: Babesiosis bij de hond

In maart en begin april 2004 zijn drie fatale gevallen van babesiose bij honden, zonder eerder verblijf in het buitenland, vastgesteld in de regio‚s Den Haag en Arnhem, waar de infectie inmiddels ook bij tenminste zeven andere honden met verschijnselen is vastgesteld. Voorlopige analyse wijst op Babesia canis, een protozoaire bloedparasiet die wordt overgedragen door Dermacentor reticularis teken, die normaal gesproken niet in Nederland voorkomen.
Dermacentor teken komen in zowel warme als in gematigde streken voor, maar in Europa reikt het verspreidingsgebied tot in Zuid-Engeland, Zuid-België en Midden-Duitsland. Dermacentor teken zijn al wel eerder gevonden op honden van teruggekeerde vakantiegangers en ze zijn vermoedelijk daarmee samenhangend incidenteel aangetroffen op honden die niet in het buitenland waren geweest. Naast de vele importgevallen zijn in Nederland tot dusver slechts sporadisch autochtone (inheemse) gevallen van babesiose beschreven (twee honden in Koog aan de Zaan en bij drie honden op de Veluwe in de tachtiger jaren). De teken zijn destijds vermoedelijk door andere honden meegebracht, hier afgevallen, en ze hebben de infectie waarschijnlijk na vervelling overgedragen zonder zich hier permanent te vestigen.
Nader onderzoek zal uitwijzen of Dermacentor teken zich inmiddels toch in Nederland hebben gevestigd.

Wat is Babesiose?
Babesia canis ontwikkelt zich uitsluitend in de rode bloedlichaampjes van de hond. De parasiet nestelt zich in de cellen en beschadigt ze, wat uiteindelijk leidt tot het kapotgaan van de cellen.
De incubatietijd varieert van één tot twee weken. In het acute stadium wordt de hond sloom, eet slecht of stopt helemaal met eten, en krijgt hoge koorts. Doordat de rode bloedcellen worden afgebroken, kan de urine rood kleuren. Zonder behandeling kan geelzucht, miltvergroting en lymfklierafwijkingen ontstaan en in ernstige gevallen nierfalen. Ook kunnen de parasieten soms de bloedvaten in de hersenen beschadigen. Hierdoor ontstaan afwijkend gedrag en afwijkende bewegingen en/of verlammingen. Deze laatste vorm van Babesiose komt echter zelden voor.
Honden die een besmetting overleven blijven de infectie bij zich dragen.

Diagnose en behandeling
In de acute fase kan de diagnose door een dierenarts worden gesteld aan de hand van een microscopisch onderzoek (bloeduitstrijkje). Hiervoor wordt wat afgenomen bloed dun op een microscoopglaasje gestreken en onder de microscoop bekeken.
Als de parasiet in een bloeduitstrijkje wordt aangetoond dient direct een behandeling met imidocarb dipropionaat (Carbesia®) te worden ingezet. De ziekte kan echter dusdanig heftig verlopen dat de hond het toch niet overleefd, of ernstige orgaanschade oploopt.

Preventie
Aangezien Babesiose bijna niet voorkomt in Nederland, is het niet noodzakelijk preventieve maatregelen te nemen, behalve het na de wandeling nakijken van de hond op teken. Anders wordt het als de hond mee op vakantie naar het buitenland gaat. De beste manier om Babesiose te voorkomen is natuurlijk het niet meenemen van het huisdier, maar dit is niet altijd een optie.
Ook in het buitenland moet de hond meerdere keren per dag en zeker na elke wandeling nagekeken worden op teken. De diertjes lopen dan nog los in de vacht en zijn dan makkelijk te verwijderen. Als er vastzittende teken gevonden worden, moeten die zo snel mogelijk verwijderd worden. Aangezien pas 24-48 uur na het vastbijten van de teek mogelijke parasieten worden overgebracht, is het dagelijks verwijderen van vastzittende teken van groot belang.
Ook kan ruim een maand voor vertrek de hond behandeld worden met een combinatie van Frontline (druppels of spray) en een Scalibor tekenband.
Daarnaast kan er preventief worden gevaccineerd tegen Babesioses, echter geeft dit geen garantie dat de hond de besmetting dan niet oploopt; hoogstens zal het leiden tot een vermindering van de ernst van de symptomen.

     

 

Copyright © TRIMSALON LOTHLÓRIEN. All rights reserved.

 


   


De trimsalon


Behandeling


Impressie


Reportage


Produkten
 


Onderwerp


Mijn hond