Home

Fotoboek

Voor/na

Gezondheid

Voeding

Gastenboek

Contact

Info


 


Onderwerp van de maand april: Enostosis

De in de volksmond 'groeipijnen' genoemde aandoening Enostosis (ook wel bekend als panosteitis eosinofilica) komt tegenwoordig veelvuldig voor. Het ontstaat voornamelijk bij honden van grote rassen, waarbij de pijpbeenderen te snel groeien. De snelle groei van de puppen wordt naar alle waarschijnlijkheid in de hand gewerkt door het vrij nieuwe puppenvoer of jongehondenvoeding. Ook een teveel aan calcium kan tot deze problemen leiden. Enostosis ontstaat meestal op de leeftijd van ongeveer 6 maanden

Wat is Enostosis?

In de pijpbeenderen zitten openingen en kanalen waar bloedvaten doorheen lopen. Als een hond snel groeit, dan passen die openingen en kanaaltjes zich niet aan aan de diametertoename van de bloedvaten. Hierdoor komen de bloedvaten knel te zitten, waardoor stuwing ontstaat in de mergholte en onder het beenvlies. Dit veroorzaakt botnieuwvormingen en het oplichten van het beenvlies. Omdat spieren aan dit beenvlies vasthechten, ontstaat pijn, voornamlijk bij het lopen.

Wat zijn de symptomen?

Kreupelheid die zich tussen de verschillende poten afwisselt, drukpijnlijkheid en röntgenologische afwijkingen.

De therapie bij Enostosis bestaat uit aanpassing van de voeding, rust en pijnstillers. De prognose is goed. De kreupelheid verdwijnt vanzelf op de leeftijd van 22-24 maanden.

 

   

 

 

 

 

 

 

      

 

Copyright © TRIMSALON LOTHLÓRIEN. All rights reserved.

 


   


De trimsalon


Behandeling


Impressie


Reportage


Produkten
 


Onderwerp


Mijn hond