Home

Fotoboek

Voor/na

Gezondheid

Voeding

Gastenboek

Contact

Info


 


Onderwerp van de maand november:

 

HYPOTHYREOIDIE BIJ DE HOND

Hypothyreoidie is het ziektebeeld dat ontstaat als gevolg van onvoldoende circulerend schildklierhormoon. Deze endocrinologische afwijking kan diverse symptomen omvatten, waarbij de vacht een belangrijke rol speelt. Vandaar dat we er hier wat dieper op ingaan.

Hypothyreoidie kan verschillende oorzaken hebben: jodiumdeficiëntie, een stoornis in de hormoonhuishouding, of een tweezijdig kwaadaardige tumor in de schildklier. Deze oorzaken zijn in de dierenwereld zo zeldzaam, dat er geen rekening mee gehouden hoeft te worden.
Bij honden zijn er twee soorten die in de veterinaire wereld wel gezien worden: de verkregen primaire hypothyreoidie en de secundaire hypothyreoidie. Aangezien de secundaire vorm minder dan 5% van deze beide vormen uitmaakt, beperken we ons hier alleen tot de verkregen primaire hypothyreoidie.

Het lichaam van de hond heeft schildklierhormonen (T3 en T4) nodig om organen en weefsels optimaal te kunnen laten functioneren. Vooral de T4 kan als brandstof beschouwd worden voor veel reacties in het lichaam. Het is dus te begrijpen dat een tekort aan deze stof het hele metabolisme in de war kan brengen.

De meeste honden die last krijgen van een zogenaamde traagwerkende schildklier, zijn al wat op leeftijd. We kunnen onderscheid maken tussen twee soorten:

  • Lymfocytaire thyreoiditis
  • Idiopatische atrofie

De Lymfocytaire thyreoiditis is een auto-immuun gemedieerde aandoening. Dit wil zeggen dat de grondslag ligt in het immuunsysteem van de hond. Het afweersysteem van de hond maakt daarbij afweerstoffen aan, waardoor de eigen schildklier wordt vernietigd. Hierdoor treedt dus een tekort op aan de aanmaak van schildklierhormonen. Dit speelt meestal over een lange periode, meestal wel zo'n 4 jaar, voordat er uiteindelijk pas enige symptomen worden waargenomen.
Deze vorm komt vaker voor bij bepaalde rassen, zoals de Ierse Setter, de Bobtail, de Beagle, de Dobermann en de Duitse Dog.

Idiopatische atrofie wil zeggen dat de schildklier slinkt en dat daarvoor nog geen oorzaak bekend is. Ook deze vorm komt bij sommige rassen wat meer voor, zoals bij de Airedale Terrier, de Golden Retriever, de miniatuur Schnauzer, de Cocker Spaniel en de Dashond (Teckel).

Zoals we al eerder vertelden hebben de schildklierhormonen effect op vele reacties in het lichaam. Hierdoor komt het dat er vele verschillende symptomen kunnen worden waargenomen als de schildklier niet goed functioneerd. Deze symptomen kunnen in hoeveelheid en soort enorm verschillen bij diverse honden.
De meest bekende en veel-voorkomende symptomen hebben te maken met de vacht en de huid. Er treedt haarverlies op, voornamelijk in de flanken, maar soms ook aan de staart, achter de oren of boven de hielen. De huid wordt droog en schilferig en kleurt steeds donkerder. Er is echter geen jeuk!
De hond wordt dik, is sloom en suffig, heeft nergens interesse in en lijkt alleen maar op warme plekjes te willen gaan liggen. Soms zijn er ook ernstiger symptomen waar te nemen, zoals verlammingen, epileptiforme aanvallen, spierzwakte en hypothermie.

De diagnose hypothyreoidie is te stellen middels een eenvoudig bloedonderzoek, waarbij de waarden van T4 en TSH (Thyroid Stimulerend Hormoon) worden gemeten. Een heleboel dingen echter kunnen ervoor zorgen dat de T4 waarde (te) laag is, zoals bijvoorbeeld medicijngebruik (corticosteroiden, ofwel prednisolon) of stress, of de waarden zijn gewoon "standaard" iets te laag. Dit is de reden dat ook TSH wordt gemeten. TSH (zoals het woord al zegt) stimuleert de schildklier tot het aanmaken van T4. Als er dus te weinig T4 wordt aangemaakt, is de verwachting dat er een hele hoge waarde van TSH aanwezig is, om zodoende de schildklier aan te zetten tot T4 afgifte. Als de uitslag van een bloedonderzoek dus een lage T4 met een hoge TSH waarde aangeeft, dan is de diagnose hypothyreoidie bevestigt.
Soms echter komt er naast een lage T4 waarde ook een erg lage TSH waarde naar voren. Dit kan wijzen op een tumor in de schildklier of Cushing Disease. Deze vorm valt echter onder secundaire hypothyreoidie en gaan we derhalve niet verder op in.

Als de diagnose hypothyreoidie is gesteld, wordt een therapie ingesteld, die bestaat uit het toedienen van schildklierhormonen in de vorm van tabletjes. In het begin van de therapie kunnen de klachten met betrekking tot de vacht in eerste instantie verergeren: de haren worden broos en vallen nog meer uit. Dit is echter van voorbijgaande aard en als de therapie aanslaat zullen de vacht en huid zeker weer gezond worden.

 

 

Copyright © TRIMSALON LOTHLÓRIEN. All rights reserved.

 


   


De trimsalon


Behandeling


Impressie


Reportage


Produkten
 


Onderwerp


Mijn hond