Home

Fotoboek

Voor/na

Gezondheid

Voeding

Gastenboek

Contact

Info


 


Onderwerp van de maand december:

 

Spoelworminfectie bij de hond?

Spoelwormen hebben een ingewikkeld infectieproces. Infectie kan namelijk op 5 manieren plaatsvinden, waarvan de belangrijkste het oraal opnemen van infectieuze eieren is. Zodra de eieren zijn opgenomen, gaan ze "op trektocht" door het lichaam, en dat kan via twee routes:

1. de tracheale migratieroute. De larve dringt de bloedvaten in de darmwand binnen en wordt via de bloedstroom naar de lever gebracht. Die gaan ze voorbij en komen via diverse grote bloedvaten en het rechter hart in de longen terecht. Met behulp van bepaalde enzymen stappen zie hier over van circulatie- naar respiratieapparaat. Via diverse wegen (voor belangstellenden: via de alveolen, bronchien en trachea) komen ze in het strottehoofd, worden doorgeslikt en komen zo opnieuw in het maagdarmkanaal terecht. In de dunnen darm groeien ze uit tot volwassen spoelwormen.

2. de somatische migratieroute. Tot aan de longen verloopt deze route identiek als bij de tracheale route, echter de larve stapt nu niet over naar de luchtwegen, maar vervolgt zijn weg naar het linkerhart en komt zo in de grote circulatie terecht. Ze lopen opnieuw vast in de haarvaten van diverse organen en weefsels, met een voorkeur voor lever, spieren, nieren en CZS. Hier gaan ze in inhibitie. Deze vorm van migratie resulteert dus niet in een volwassen spoelworm.

Bij pups is het altijd de tracheale route die gevolgd wordt. Vanaf de leeftijd van 6 weken gaar de tracheale route langzaam maar zeker over in de somatische route en na 6 maanden wordt alleen nog maar de somatische route gevolgd. Tussen de leeftijd van 6 weken en 6 maanden bestaan beide routes dus naast elkaar. Het overgaan van de tracheale naar de somatisch is een gevolg van een zich ontwikkelende immuniteit. Met andere woorden: volwassen honden hebben zelden spoelworminfecties, daar het inhibitiestadium jaren en jaren kan duren.. Echter, één stimulus kan de inhibitie opheffen: dracht (dus geen stress). Vanaf dag 42 van de dracht komen de larven uit inhibitie en opnieuw in de circulatie. Hierdoor treden twee andere infectie-manieren op: de intrauterine infectie (via placenta) en de galactogene infectie (via melkgift).

Naast bovenstaande infecties bestaan er ook de infectie via het opeten van paratenische gastheren (voornamelijk bij de kat), en een infectie via het oplikken van feces door zogende poezen en teven.

In het kort: spoelwormen zie je, behalve bij drachtige en zogende teven, zelden bij volwassen honden. In kennels komt het soms voor, omdat daar de cyclus vaak ondoorbroken is (voortdurende besmetting).  

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © TRIMSALON LOTHLÓRIEN. All rights reserved.

 


   


De trimsalon


Behandeling


Impressie


Reportage


Produkten
 


Onderwerp


Mijn hond